Att vårt hus inte riktigt kommer bli som vanliga hus har ni redan räknat ut. Elen har vi nämnt men även vår toa blir lite speciell.
Vi kommer nämligen inte ha en vattentoalett som finns i de flesta andra hus.

Ni som följer oss på instagram/facebook har redan sett att vi bygger en liten minikällare i ena änden av huset. Det är där allt vi gör på toaletten kommer ramla ner.

I den här lilla källaren kommer vi ha en komposttoa och en dunk för urin för vår toa är av en separerande sort. Vi har under flera år haft både separett och mulltoa på vårt förra ställe och vi var helt färdiga med den sorten. Av flera anledningar men de två huvudanledningarna är design och skötsel. Därför har vi valt att ha en Aquatron Ecodry, en separerande toalett men i porslin.

Det här är en bild jag lånat från deras hemsida för vår står i kartongen än men den är precis så snygg som den ser ut på bilden. Formmässigt passar den perfekt till handfatet vi ska ha också.

Vi kommer alltså ha en separerande komposttoalett där bajset åker ner i en komposttunna där det komposteras i ett år. Urinen spolar vi ner med ungefär 1 dl vatten till en dunk.

Det här gör att vi inte behöver tömma illaluktande bajstunnor och vi slipper hantering varje vecka. Vår tunna kommer behöva bytas ut efter 6-8 månader och då kommer vi ställa den för efterkompostering i lika lång tid. När vi sen tömmer den är det jord i tunnan, inget annat.

Skit inte i dricksvattnet!

Varför vi väljer en komposttoalett? Vi vill bygga hållbart, hållbart på riktigt och då vill vi ha alla delar med. Att hämta vårt toainnehåll med lastbil för att köra till reningsverk en till två gånger om året känns verkligen inte hållbart. Att spola mängder med dricksvatten i toaletten för att bli av med bajs är inte heller hållbart. Obegränsad tillgång på vatten är inte någon självklarhet längre och där vi bor är grundvattennivåerna rödmarkerade. Alltså ska vi vara rädda om vårt vatten.

Vi har faktiskt satt ett mål för vår vattenförbrukning, 300 liter i veckan.

Har du koll på hur mycket vatten du gör av med?Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[instagram-feed]

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.