Vi bygger ju inte bara ett passivhus utan har dessutom valt att vara off-grid.
Off-grid betyder (för oss) att vi inte är uppkopplade till det allmänna elnätet.

I dag har vi haft möte (ett av många) med vår leverantör av el-lösning. Här valde vi att använda uttrycket el-lösning eftersom vi faktiskt inte kommer ha någon annan el än den vi får via våra 12 solpaneler.

Vi kommer inte skriva exakt vilken utrustning vi har valt, av flera anledningar. En är att vi tycker att det är viktigt att ha exakt den utrustning som passar era behov bäst. En annan är säkerhet, vissa saker passar bättre ihop än andra.

Vi bestämde redan när vi ritade huset att vi ville bygga ett hållbart hus, både vad gäller storlek och materialval men också ett energisnålt hus.
Vår spec till vår leverantör såg ut så här:

Nu blev boytan visserligen större men inte enormt mycket större.

Solel har vi varit nyfikna på länge men vi kunde inte ha det på vårt förra hus. Det vi hört från många är att de sätter upp mängder med paneler, säljer överskott på sommaren och köper för att täcka upp på vintern. Men vi har också hört många klaga på att de har massa paneler men att det ändå inte räcker.

Det var en sak som triggade oss och vi bestämde oss för att bygga ett hus som skulle vara självförsörjande på el. Fastigheten är självförsörjande på el och vatten plus att avloppet hanteras på plats men nu fokus på elen.

Vi läste, läste, läste och läste men ville gärna se live och prata med någon som faktiskt lever off-grid i ett normalt liv. Dvs med datorer, lagar mat, har familj, jobb och gäster osv.. Tog ett besök hos Emma som har byggt Earthship Hällekil. (Klicka här för ett youtubeklipp) som hade svar på alla våra frågor och några till. Hon tipsade oss också om Bernhard på Solexperterna som vi efter ett långt och frågvist telefonmöte valde att anlita.

Vi valde som vi berättat om i ett tidigare inlägg att bygga ett uterum anpassat vad gäller takvinkel och riktning för att få så bra läge som möjligt.

På södersidan (den svarta) kommer vi ha 12 stycken paneler och i ett teknikrum kommer vi ha 10 lithiumbatterier för lagring av el. En hel hög med andra grejer också förstås så att vi kan klara vår vardag så smidigt som möjligt – men inte för att kunna ösa på hur mycket elprylar som möjligt.
Vi kommer laga mat, värma varmvatten och vårt hem med ved i en vattenmantlad kökspanna. Vi kommer använda ledbelysning och ha så snål kyl/frys som vi kan hitta. Vi har också valt en hydrofor med stor tank så att den inte behöver pumpa upp vatten varje gång vi öppnar kranen. Vintertid kommer vi nog ersätta kylen med matkällare och ett klassiskt skafferi som är isolerat in mot bostaden. Tvättmaskin kommer vi ha, men vintertid kan vi nog glömma att köra 90graders maskin. Ärligt, även 40 och 60 graders får vi nog planera för. Är det molnigt 3 veckor i december får vi verkligen prioritera. Vi vet nämligen redan att tillgången på el kommer bli tuff vintertid.

Vi är dock säkra på att det kommer fungera och det ska bli så härligt att få köra live så fort huset är klart.

På tal om live – så fort vädret blir lite bättre dvs om nån vecka kommer vi sända live när vi monterar panelerna. Håll utkik i våra sociala medier, vi hojtar där ett par dagar innan och om ni inte kan följa med live kommer filmen finnas på vår youtubekanal.

I nästa inlägg får ni veta lite mer om våra lättbalkar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[instagram-feed]

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.