Vi jobbar på…

Nu har vårt bygge varit på gång i lite drygt ett år. Som ni ser på bilderna börjar fasaden se färdig ut och den är lite mera redo idag än när bilderna togs. Målet är att huset ska vara redo för inredning inom ett par veckor. Inredning betyder som ni säkert kan räkna ut inte i första hand tapeter och lister utan rördragningar och golv (inkl isolering).

Riskkonstruktion

Vi klurar lite extra på hur vår grund ska bli säker dvs där vi minimerar risken för mögel och andra knasigheter som kan bli med en torpargrund. Vi försöker i största möjliga mån använda gammal beprövad teknik. Torpargrund är något som i vissa kretsar anses som en riskkonstruktion. Vi håller (som ni säkert räknat ut) inte med. Det är de ändringar man gjort i den klassiska torpargrunden som innebär risken. Dvs tätat den och isolerat golven. Förr hade man ofta ett fundament från kakelugnar och köksspisar som gick ner i grunden. Det var oftast en stenfot eller liknande som gjorde att luften gick fritt genom grunden.

Vår lösning på det här är att göra som förr. Vårt golv kommer bara ha 20 cm isolering, det gör att våra golv inte kommer vara jättevarma på vintern, men vi löser det med att ha mattor på golven och använda tofflor. Inget problem alls om ni frågar oss…

Vi kommer inte heller stänga grunden helt, på framsidan innebär det ett trädäck med luftig panel och på baksidan en stenfot. Vi kommer också låta värme från vår kökspanna värma utrymmet under huset lite, dvs kopiera det gamla sättet att sköta om sin grund.

Grunden städar vi från allt material som kan tänkas mögla eller stöka med oss.

Rördragning

Nu är det dags att dra rör! Att dra rör kanske kan låta tråkigt men det är nu våra spännande lösningar får komma på plats. Rören som vi börjar med är ju de som ska in i väggar och golv. När golven sen är på plats tar vi nästa steg.
Vi installerar vatten, pumpen åker ner i borrhålet, hydroforen ställs på plats och varmvattenberedare monteras. Eftersom vi eldar med ved kommer vi också behöva en akumulatortank. Resultatet av överskottselen sommartid blir att vi kommer ha en vanlig eldriven varmvattenberedare. Syftet med den lösningen är att slippa elda varje dag när vi har överskott på el och man kanske duschar lite extra ofta.

Vi lägger upp bilder i våra sociala medier så vill ni få lite mer frekventa uppdateringar – följ oss där. Grimmagärde heter våra konton på instagram och facebook. Facebooksidan hittar du via länken här

Om du har frågor, vill samarbeta – vi testar gärna nya material – eller bara besöka oss hittar du våra kontaktuppgifter här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[instagram-feed]

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.