På vårt boningshus ska vi ha trätak. Trätak kanske låter lite udda men är faktiskt en ganska gammal företeelse och eftersom vi bygger i en gammal kulturmiljö kändes det klockrent.

Vi bestämde tidigt att trätak var det vi skulle ha på huset. Vi vill att huset från vägen ska se ut som en äldre ekonomibyggnad. Vi var först inne på att tjära huset men bestämde oss sen för att rödfärg är snyggare. Det är en klassisk färg som är lätt och billig att jobba med.

På väggarna blir det lockpanel vilket kommer ge oss en väldigt rent och enhetligt uttryck. Vi vill ha ett hus som sticker ut – men på ett smakfullt sätt.

Vårt trätak blir av sorten faltak. Det kan läggas på flera sätt, som lockpanel med underbrädor med utrymme emellan samt överbrädor som lock, eller som slätt tak med brädor tätt intill varandra samt ett dräneringsspår som skiljer brädorna åt.  Traditionellt har faltak lagts oftast som lockpanel och det är också så vi kommer att göra. Då får vi en ren linje mellan vägg och tak. Ett trätak håller förstås inte lika länge som ett plåt eller tegeltak, mellan 30-50 år beroende på väder och ytbehandling. Men fördelen är att en behöver inte byta hela utan kan enkelt byta de delar som blivit dåliga. Det blir inte heller lika tungt som ett tegeltak vilket vi tycker är en fördel.

Vi ville testa att göra den här typen av tak då vi aldrig byggt ett tidigare och då blev vårt Njutehus en perfekt plats för det. Ett litet tak över entrén gav oss vind och regnskydd men också en möjlighet att testköra taket.

Av vårt inlägg här kan ni dra slutsatsen att det fungerar utmärkt eftersom vi valt att gå vidare med vårt takval.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[instagram-feed]

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.