Så gott att äntligen vara igång med bygget! Nu har vi visserligen valt onödigt varma dagar på en galet solig plats att bygga på. Men frågan är om det är bättre att bygga i ösregn…

Vi har fortfarande inte fått startbesked för huset så vi får bygga såna delar som inte ligger i bygglovet. Dvs vårt uterum. Det är också uterummet som kommer bli där våra solpaneler kommer vara monterade. Det gör att vi väljer att bygga ett uterum med a-frame.

Den här satte vi upp för att få en känsla för storleken, det är självklart inte en färdig version.

Med a-frame kan vi enkelt välja den vinkel på tak/vägg som är bäst för våra solpaneler. Vår leverantör rekommenderar en vinkel på 60 grader och hans argument är bra (det kommer ett mer utförligt inlägg om vårt upplägg med solpanelerna), därför väljer vi att hålla med.

Vi har en längre tid lockats av den formen på hus så det är inte något som känns främmande eller knasigt så vi kör på det. Det är också det lättaste (enligt oss) sättet att bygga så skarp lutning utan att det ser knasigt ut.

Att bygga i trä, trä som vi köper i vår lokala trävaruhandel kändes smartast. Det gör att vi slipper onödiga transporter och sparar tid. Tid är hårdvaluta och ska användas väl enligt oss.

Vi har valt att inte gjuta en betongplatta under bygget, varken under huset eller uterummet. Det finns flera anledningar till det. En anledning är grundmaterialet, för att tillverka cement används berg, när det är borta är det borta. Därför känns trä så väldigt mycket bättre att bygga av. Vi kommer också plantera ett hyfsat stort antal träd på vår tomt för att kompensera för de vi använder i bygget (vi planterar förstås också för att det är vackert)
Vi vill att vårt hus ska göra så lite avtryck som möjligt. Vill någon riva huset ska det allra mesta gå att återanvända (en del kommer vara återbruk). Vi vill också att marken under och omkring vårt hus ska – om någon river huset – ska vara så opåverkad att det inom ett par år inte går att se att huset stått där. Vi bygger inte heller större än vi faktiskt behöver, dvs använder inte mer material än nödvändigt.

När man bygger som vi gör kan man teoretiskt sett skruva isär byggnaden och använda plankorna igen. Men det tar lite tid att få ihop grundplattan och vi bygger mitt i gassande sol så det gäller att jobba lugnt och metodiskt. Ett brake mitt på dagen krävs också, en stund i skuggan för att inte koka när det är 30+ grader. Men nu är plattan gjord och nästa steg är golv och vägg/takstolar.

Tur att vi har nära till bad för efter såna här arbetsdagar räcker det inte med en snabbdusch.

2 kommentarer

  1. Så bra, så stolt, så kul att följa er fantastika människor !
    Massa av lycka till från oss tre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[instagram-feed]

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.