Något som vi tänkt på länge är det där med vatten. I vårt café/gårdshotell som vi hade förut var vatten en av sakerna vi la lite extra fokus på. Vi valde bort råvaror som avokado, mandel och ris pga vattenmängden som går åt för att odla det. Vi hade inte heller några vattentoaletter i verksamheten.

När vi har byggt färdigt kommer vi ha ett riktigt kalas och då kommer ni kunna smaka på en hel del av våra alternativa bakverk och maträtter.

Men åter till vatten… Vi kommer ha vatten i vårt hus förstås, hade helst velat ha en grävd brunn men de grävare som finns i närheten nekade tyvärr. Så tyvärr blir det borrad brunn.

Vi bygger på landsbygd och här finns inte kommunalt avlopp. Det innebär att vi i princip har två alternativ, ett eget avlopp med trekammarbrunn och tömning med slamsug en gång om året eller så har vi en toalösning som inte kräver trekammarbrunn. Vi har förstås valt det senare. Vi kommer ha en urinseparerande toalett med kompostfunktion.

Instämmer helt – dricksvatten är en bristvara


Allt vatten som vi använder i huset kommer filtreras och renas i odlingsbäddar i växthuset (som sitter ihop med boningshuset). Det innebär också att det vattnar och gödslar det vi odlar där.
Ev vatten som blir kvar efter bäddarna tänker vi samla i en liten damm för bevattning av resterande växter.

I södra Sverige har vi redan nu brist på vatten, i vår kommun har det varit bevattningsförbud en tid. Det här tycker vi att man ska ta på allvar. Därför vill vi bygga en bostad som vi ser som framtidens bostad på landsbygden, kanske även i städer.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[instagram-feed]

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.